Lyylin teatteritiimi
Toimintakeskus Lyylin teatteritiimiläiset pääsivät osallistumaan ''Teatterista voimaa vuorovaikutukseen'' toimintaan vuonna 2020.
Keväällä 2020 Lyyliläiset osallistuivat toimintaan omista kodeistaan etäyhteydellä ohjaajien tuella. Syksyllä 2020 Petri ja Anne vetivät teatteriharjoituksia Lyylissä.
Lyyliläisten mielestä toimintaan osallistuminen oli kivaa. Teatterissa tehtiin pieniä näytelmiä joita esitettiin muulle ryhmälle.
Lyyliläiset haluaisivat, että toiminta jatkuisi tulevaisuudessa. Lyyliläiset haluaisivat esiintyä näytelmissä vaikka Tampereen Laikun lavalla.
Keväällä 2021 teatteritiimiä on jatkettu Lyylin ohjaajan vetämänä. Tiimissä jatketaan vuorovaikutukseen ja yhdessä tekemiseen liittyviä harjoituksia. Suunnitelmissa on tehdä kevään aikana pieni näytelmä videolle.
Teatteritiimiläiset haastattelivat toiminnan vetäjiä Petri Mäkipäätä ja Anne Vuorenpäätä syksyllä 2020.
Montako vuotta Petri olet ollut teatterialalla?
Petri on ollut teatterialalla vuodesta 1985 eli 35 vuotta. Se on aika pitkä aika.
Oletteko halunnut aina tehdä teatterialalla töitä?
Petri vastasi, että ei. Hän halusi olla nuorempana arkkitehti. Petri oli Tammerkosken lukiossa kuvislinjalla. Petri harrasti tanssia ja oli mukana Tampereen ylioppilasteatterissa. Teatteri vei Petrin mukanaan.
Anne ei ole ollut teatterissa töissä. Anne on sosionomi ja koulutussuunnittelija. Anne työskentelee Kehitysvammaisten tukiliitossa. Petri on innostanut Annen teatterin pariin. Anne ja Petri ovat tehneet yhteistyötä 10 vuotta.
Mikä on ollut parasta teatterissa?
Parasta on ollut Petrin mielestä se, että on löytänyt ympärilleen ihmisiä joita teatteri kiinnostaa myös. Petri on ollut Oulun kaupunginteatterilla töissä vuonna 1990, mutta huomasi, että isossa teatterissa työskenteleminen ei ollut häntä varten. Petri haluaa vaikuttaa teatterilla yhteiskunnallisiin asioihin. Petri on ollut Tampereella Teatteri Telakalla perustamisesta asti eli 24 vuotta.
Oletteko te ollut joissain teatterin näytelmässä?
Petri on ollut monessa näytelmässä mukana. Anne on ollut näyttämöllä vain pienissä kohtauksissa Petrin kanssa. Teatterista voimaa vuorovaikutukseen - toiminnassa on tehty paljon pieniä näytelmiä vuosien varrella. Niitä tehdään jatkossakin. Pari vuotta sitten hankkeella oli iltatilaisuus jossa Anne ja Petri juonsivat ja teatterin harrastajat näyttelivät. Siellä oli tanssia ja sirkusta.
Mistä ''Teatterista voimaa vuorovaikutukseen'' - toiminnassa on kyse?
Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -toiminta on Kehitysvammaisten tukiliiton ja Teatteri Telakan kehittämä ryhmätyöskentelyn muoto.
Petri halusi kokeilla mitä teatterissa voitaisiin tehdä vuorovaikutuksen ja yhdessä tekemisen eteen. Petri halusi tehdä yhteistyötä Tukiliiton kanssa.
Toiminnassa Petri edustaa Teatteri Telakkaa ja Anne Kehitysvammaisten tukiliittoa. Annea ei tarvinnut innostaa kauaa mukaan toimintaan. Anne etsi ryhmän ja Petri suunnitteli mitä ryhmässä tehdään.
Hanke on kunnianhimoista ja vuorovaikutteista tekemistä. Hankkeessa tehdään moniammatillista työtä. Petri ja Anne eivät koe tietävänsä kaikesta kaikkea vaan oppivat joka kerta uusia asioita toiminnassa.
Teatterista voimaa vuorovaikutukseen toiminnassa harjoitellaan monenlaisia taitoja, kuten muistamista ja mietitään rooleja. Esimerkiksi miten voi esittää kaatuvansa ilman, että tarvitsee oikeasti kaatua. Yhdessä harjoitteleminen on tärkeää. Petri toteaa, että elämä on ihanaa ja ei tarvitse maksaa mitään. Teatterilla voi luoda koko maailman mielikuvituksen avulla.
Mistä Petri sai idean toimintaan?
Petri halusi tietää voiko teatterin keinoja käyttää itsetunnon vahvistamiseen. Toiminta on mukana tekemässä sellaista maailmaa missä oikeasti ollaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia. ''Kaikki me ollaan erilaisia. Meidän ei tarvitse olla samanlaisia. Jokainen on hyvä sellaisena kun on. Tasa-arvoinen kohtaaminen on perusasia'' Petri kertoo.
Annen ja Petrin, sekä Lyyliläisten mielestä toiminta on tärkeää ja sillä on merkitys. Toiminta ei ole vaan pientä puuhastelua. Toiminta antaa ihmisille pienen palan sisältöä päivään. Parhaimmillaan osallistujat ovat saaneet toiminnan avulla oman äänen kuuluviin toimintakeskuksessa, sen jälkeen asumisessa ja sen jälkeen on vaikka uskaltanut lähteä harrastuksiin ja tuoda siellä myös oman äänen esiin.
Toiminta hakee rahoitusta eri kanavista. Petri toimii freelancerina ja Anne on toiminnassa mukana Tukiliiton työntekijänä.
Tutustu toimintaan lisää linkistä:
Julkaistu 7.5.2021