Joulupukki
Joulupukki on myyttinen hyvä ja kiltti mieshahmo,joka tuo jouluna lahjoja. Sanalla viitataan myös hahmoa toimenaan esittäviin henkilöihin.
Historia
Nykyisin kansainvälisesti tunnetun joulupukin taustalla on 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus (tunnetaan myös Nikolaus Barilaisena), jonka nimestä( Sanctus Nicolaus) johtuvat hahmon nimet monissa kielissä, esimerkiksi englanninkielinen nimitys Santa Claus ja alankokomaalainen Sinterklaas. Hänen kotikaupunkinsa Myra sijaitsi Anatoliassa, nykyisen Turkin alueella. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojelupyhimys, nykyisen Turkin alueella. Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, ja hänestä tuli merimiesten, kauppiaiden ja lasten suojelupyhimys. Legendan mukaan Pyhä Nikolaus kohdista paljon huomiota lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Esimerkiksi Alankokomaissa lapsille jaettiin lahjoja Nikolauksen päivänä 6.joulukuuta. Tapa levisi hollantilaisten protestanttien mukana Pohjois-Amerikkaan, jossa vuosisatojen kuluessa Nikolausen legendasta muodostui yhdysvaltalainen Santa-hahmo,engl. Santa Claus. Nimensä Santa Claus Nimensä Santa Claus sai hollannin Sinterklaas- nimestä, joka puolestaan polveutui Nikolauksesta. Euroopassa Martti Luther halusi korvata mielestään liian paavillistuneen Nikolauksen juhlan ja alkoi opettaa vuonna 1535,että Jeesus-lapsi tuo lahjoja jouluaattona ja kehitti Christkind-juhlan (saks. Kristus-lapsi), jossa lahjat toi Jeesus-lapsi eikä Nikolaus. San Christkind muuttui Yhdysvalloissa vuosien saatossa muotoon Kriss Kringle, jota ironisesti pidetään nykyään siellä joulupukin toisena nimenä. Eli joulupukin ja Kristuksenkin hahmot ovat sekoittuneet toisiinsa. Suomessa lahjoja jakava Nikolaus tuli tunnetuksi 1800-luvun alussa. Tavan levitessä maahan se yhdistyi
Suomessa lahjoja jakava Nikolaus tuli tunnetuksi 1800-luvun alussa. Tavan levitessä maahan se yhdistyi suomalaisten joulunajan naamiohahmojenkanssa. Syntyi suomalainen joulupukki,joka perinteisesti puketui harmaaseen turkkiin, mutta toisen maailmansodan jälkeen vaihtoi asunsa punaiseen nuttuun yhdysvaltalaisen Santa Claus- joulupukin vaikutuksesta. Joulupukki ja poroja kanadalaisessa julkaisussa Canadian Ilustrated News vuodelta 1875.
Santa Clausin nykyinen ulkoasu kehittyi Yhdysvalloissa, jossa Pyhä Nikolaus ja Kris Kringle (engl. Criscringle) yhdistyivät syntyi Santa Claus –joulupukkihahmo. Philadelphialainen kauppias J.W Parkinson palkkasi noin vuonna 1841 markkinointitemppuja Criscringle- asuisen miehen kiipeämään kauppansa savupiiippuun. Vuonna 1863 pilapiirtäjä Thomas Nast oman versionsa joulupukista. Hän lisäsi hahmolle viikset ja parran sekä puki sen turkikseen. Hänen vuonna 1881 julkaistu teoksensa Merry Old Santa Claus on jo melko lähellä nykyään tuntemaamme joulupukkia.Vuonna 1885 bostolainen kirjanpainaja LoisPrang painoi joulukortteja joissa hän esitteli punapukuisen joulupukin. Tätä ennen Joulupukin asut olivat olleet vaitelevasti sinisiä,vihreitä violetteja tai harmaita.
Yhdysvaltalainen virvoitusjuoma yhtiö Coca-Cola Halusi laajentaa markkinoitaan myös talviaikaan, joten se käynnisti vuonna 1931 mainoskampipanijan, joka rakentui Santa Clausin ympärille. Isänsä puolelta ahvenanmaalaista syntyperää ollut michiganilaissyntyinen Haddon Sundbolm piirsi kampanajaan punapukuisen joulupukin Hän kertoi ottaneensa innoitusta Clement Clarke Mooren runosta A Visit from St Nicholas. Coca- Cocalla ja Sundbolmlla on ollut suuri vaikutus yleiseen käsitykseen joulupukin ulkomuodosta. Nykyisin joulupukki kuvataan kilttinä, punanuttuisena, pyöreävatsasaisena vanhana miehenä, jolla on suuri valkoinen parta ja silmälasit. Pukin kotipaikkana pidetään kulttuurin mukaan joko Suomen Korvatunturia, pohjoisnapaa, pohjoista Kanadaa, Grönlantia tai Taalainmaata.
Joulupukki eri kulttuureissa
Suomi
Joulupukki Helsingin kaduilla joulukuussa 1930
Joulupukin suomenkielinen nimitys juontaa ilmeiseti vanhaan suomalaiseen perinteen nuuttipukkiin ja kekri pukkiin. Nuuttipukit, jotka usein olivat pukin taljaan pukeutuneita nuoria,kiertelivät Nuutinpäivän (13.tammikuuta),vuoteen 1708 asti 7 tammikuuta) aikaan taloissa kerjäämässä jouluntähteitä. Vanhassa
pakanallisessa Suomessa nuuttipukki oli mies, joka pukeutui hedelmällisyysriitin hahmoksi, pukiksi. Hän laittoi pukin sarvet päähän muuttuakseen samanistisen mukaan pukin kaltaiseksi. Asuun kuuluivat myös tuohinaamari ja nurin käännetty turkki käännetty turkki. Pukki vaelteli talosta taloon juoden tarjottuja alkoholijuomia. Hän saattoi pelotella lapsia ja olla humalassa. Joskus pukki myös jakoi lahjoja kilteille ja vitsoja tuhmille ja vitsoja tuhmille lapsille. Markus Rautio eli Markus-setä kertoi Lastentunti-radio Yleisradiossa 1927,että Joulupukki asuu Korvatunturilla Joulupukki asuu Korvatunturilla Suomen Lapissa.
Suomalainen Joulupukki ei ole henkiolento eikä näkymätön vaan ihmishahmo. Pukki on iloinen mies, jolla on valkoinen parta. Suomalainenkin joulupukki alkoi pukeutua punaisiin vaatteisiin 1960-luvulla. Joulupukin puoliso on Joulumuori ja joulutontut auttavat Pukkia tekemään lahjat työpaikassaan Pajakylässä, Joulupukin Pajakylässä joka sijaitsee Joulupukin Korvatunturin asunnolta lähes 300 kilometrin päässä Rovaniemen Napapiirillä. Tontut myös auttavat Pukkia tarkkailemaan, ketkä lapsista ovat olleet kilttejä. Monien perheiden perinteeseen kuuluu, että lapset kirjoittavat Joulupukille kirjeitä, joissa on lista lahjatoiveista. Kirjeet menevät perille joko tiedoilla Joulupukki, 99999 Korvatunturi tai Joulupukki,Joulupukin Pääposti , 96930 Napapiiri.
Joulupukin lähtö Korvatunturilta lahjojen jakoon tapahtuu jouluaaton aattona (23.joulukuuta). Hän käyttää kulkuvälineenään porovaljakon vetämää rekeä, jonka edessä on ensimmäisenä Petteri Punakuono. Suomalainen joulupukki kulkee reellä maan pintaa pitkin toisin kuin amerikkalainen, jonka porot lentävät. Suomessa joulupukki ei tule sisään savupiipusta, vaan ovesta. Suomalainen Pukki tulee taloon jouluaattoiltana ja juttelee asukkaiden kanssa. Joulupukki kysyy yleensä tullessaan ”Onkos täällä kilttejä lapsia?”. Kielitieteilijä Osmo Ikola kirjoitti vuonna 1984 julkaisemassaan artikkelissa Kanava-lehdessä, että Markus Rautio ei vuonna 1927 keksinyt Korvatunturia Joulupukin asuinpaikaksi omasta päästään, vaan vahvisti vanhan uskomuksen. Ikola muisteli kuulleensa tarinoita Korvatunturista Joulupukin kotipaikkana jo lapsuudessaan 1920-luvun alussa, ja hänen mukaansa uskomus tunnettiin ainakin Satakunnassa,Hämeessä,Viipurin seudulla ja Tornionjokilaaksossa. Rautio itse ei lainkaan maininnut Satakunnassa,Hämeessä,Viipurin ,seudulla ja Tornionjokilaaksossa Rautio itse ei lainkaan lainkaan maininnut muistelmissaan Korvatunturi-episodia.Zachris Topeliuksen vuonna 1867 kirjoittamassa sadussa Peikkojen joulu Joulupukki asui ”kaukana pohjoisessa, tarkemmin määrittelemättömässä paikassa, jaAnni Swanin tarinoiden mukaan hän majailii” Jouluvuressa,synkän korven syvyydessä”.Pukki pitää maja paikkkanaan Santa Park luolaa joka sijaitsee joka sijaitsee etelään pajakylästä.
Joulupukki ja porot
Käytin pohjana tätä linkki https://fi.wikipediaJoulupukki.docx.org/wiki/Joulupukki. Kopioin sieltä mielenkiintoisia pätkiä tähän tekstiin.
Kuvan lähde: Shutterstock
Kirjoittanut Lari Holappa